Nieuwe mensen leren kennen: hoe leg je het eerste contact?

Online nieuwe mensen leren kennen is leuk, maar tegelijkertijd misschien ook wel een beetje lastig. Want op welke manier begin je nu eigenlijk een gesprek en hoe houd je dit gesprek vervolgens op gang? Vertel je bij het eerste contact gelijk al een heleboel over jezelf, of is het juist beter om hier nog even mee te wachten? We got you! Met onderstaande tips wordt online vrienden maken al een stuk makkelijker!

Het eerste bericht sturen

Ben je er klaar voor om nieuwe mensen te leren kennen? Leuk! Nadat je jezelf hebt aangemeld bij VriendenEnzo, een mooie tekst over jezelf in elkaar hebt geflanst en inmiddels al een paar leuke mensen op het oog hebt, is het tijd om het gesprek aan te gaan met je potentiële nieuwe vrienden. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan en hoe zorg je dat je een goede eerste indruk achterlaat

Toon interesse in de ander

Wanneer iemand interesse in je toont, dan geeft dat al gauw een goed gevoel. Dit geldt ook voor het opbouwen van nieuwe vriendschappen. Door bij de eerste berichtjes al belangstelling in de ander te tonen, is de kans groter dat het gesprek tot een echte connectie leidt!

Laat bijvoorbeeld merken aan je potentiële nieuwe vriend of vriendin dat je zijn of haar persoonlijke pagina hebt gelezen. Zo zou je in kunnen gaan op een favoriete artiest van de ander die daarin vermeld staat, maar je kunt bijvoorbeeld ook doorvragen over een hobby van hem of haar. Het is hoe dan ook goed om een vraag in je eerste bericht te verwerken; zo lok je namelijk een reactie uit.

Wees speels!

Er zijn een aantal onderwerpen die vaak gebruikt worden om het ijs te breken. Je kunt het natuurlijk wel hebben over elkaars werk of over het weer, maar het is ook goed om het gesprek daarnaast een beetje luchtig en vrolijk te houden, zodat het leuk en informeel blijft.

Hoe doe je dat dan? Nou, door gebruik te maken van humor bijvoorbeeld! Stuur eens een grappig filmpje, of maak een grapje over het o zo schattige hondje op de foto van je misschien wel nieuwe maatje. Ook een gekke opmerking tussendoor zorgt ervoor dat het gesprek wat luchtiger wordt. Probeer hierbij wel jezelf te blijven, door je voor te doen als iemand anders bouw je natuurlijk geen oprechte band op!

Vermijd ‘hey’ als opening

Het eerste contact leggen bij het online nieuwe mensen leren kennen kan best lastig zijn. Veel mensen openen het gesprek dan ook met een simpele ‘hey’ of ‘hallo’. Probeer dit te vermijden: zo’n berichtje is namelijk vrij nietszeggend en de kans bestaat dat je hier geen reactie op krijgt, of dat de ander ook reageert met een algemene groet. De bal ligt dan weer bij jou, waardoor je beter direct al had kunnen beginnen met een pakkende openingszin.

Zo houd je het gesprek op gang bij het maken van nieuwe vrienden

Heb je de eerste berichtjes inmiddels uitgewisseld? Dan is het vervolgens de kunst om het gesprek gaande te houden. Wil je afspreken en leuke dingen doen met elkaar, dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat het gesprek na een aantal zinnen doodloopt. Je wilt elkaar waarschijnlijk online alvast een beetje leren kennen, voordat je besluit dat dit jouw nieuwe maatje wordt. Maar hoe houd je het gesprek dan op gang?

Stel niet alleen maar vragen

Nu je weet dat interesse tonen een goede manier is om contact te leggen met iemand die jou interessant lijkt, kan het verleidelijk zijn om ontzettend veel vragen te gaan stellen. Je loopt hierbij echter het risico dat het gesprekje op een interview gaat lijken.

Bij het maken van nieuwe vrienden wil je natuurlijk zoveel mogelijk over de ander te weten komen, maar het is ook goed om tussendoor iets over jezelf te vertellen. Het is immers belangrijk dat de ander jou ook leert kennen! Let er wel op dat je niet direct je hele levensverhaal op tafel gooit. Het is immers fijn als je elkaar in het echt ook nog iets te vertellen hebt, niet?

Vind gemeenschappelijke interesses

Heb je gemeenschappelijke interesses met de ander? Dan is de kans groter dat je een leuke vriendschap op kunt bouwen. Soms zul je op VriendenEnzo leden tegenkomen waarbij je gelijk al ziet dat ze dezelfde interesses als jij hebben. Handig! Je hebt dan namelijk meteen een aanknopingspunt voor je eerste berichtje.

Is dit niet het geval, dan zou je tijdens het gesprek kunnen kijken of jullie dezelfde dingen leuk vinden. Houdt de ander net als jij van sporten, is hij of zij ook gek op dieren of wat is zijn of haar favoriete activiteit om te doen op een vrije dag? Soms is het even zoeken, maar als je eenmaal een onderwerp gevonden hebt zul je zien dat het al makkelijker wordt om het gesprek op gang te houden.

Merk je dat je een goede klik hebt met elkaar? Dan is het misschien leuk om het gesprek in het echt voort te zetten, bijvoorbeeld met een lekker drankje erbij of terwijl je samen een leuke activiteit uitvoert. Ook tijdens de coronacrisis zijn er genoeg gezellige dingen die je samen kunt ondernemen!